Fundaţia UNITARCOOP a fost înfiinţată în primăvara anului 1996 de Parohia Unitariană din Tîrgu Mureş şi Bakó László, Román Elemér şi de Szabó László, motivaţi de convingerea ca o iniţiativă civilă organizată pe fond bisericesc, se va putea implica mai eficient în sprijinirea comunităţilor noastre împuţinate şi îmbătrânite.
Denumirea de UNITARCOOP se referă la colaborarea şi ajutorarea reciprocă existentă între parohiile noastre.
Tot această idee este imortalizată pe emblema fundaţiei: văpaia unitariană între simbolica secuimii, peste cele trei râuri ale regiunii: Mureşul, Târnava şi Nirajul, reprezintă munca comunitară stăruitoare şi asiduă.
Iniţial îşi desfăşura activitatea socială şi culturală în parohiile Mureş-Târnava, pe urmă în toată parohia din Mureş, momentan mai cu seamă, în cele două parohii din Târgu Mureş
Scopul este sincronizarea dorinţei de ajutorare şi de donaţie manifestată de comunităţile unitariene sau persoane particulare, şi valorificarea acestora în beneficiul celor nevoiaşi.
Cu ocazia lansării, am formulat ideea, ca în interesul realizării obiectivelor noastre de dezvoltare a bisericii şi cele umanitare, vom întâmpina cu mulţumiri sprijinul acordat şi de persoane particulare, dar cu mare plăcere am fi şi partenerii fundaţiilor cu profil similar, comunităţilor religioase, sau chiar societăţilor comerciale, fără deosebire de apartenenţa religioasă sau naţională.
Fundaţia UNITARCOOP este membră a ONG-urilor din Tîrgu Mureş, iar la nivel transilvănean, este membru fondator al Asociaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Maghiare din Transilvania.
Fundaţia UNITARCOOP primeşte cu multă recunoştinţă toate donaţiile care intră pe următoarea adresă.
Raiffeisen BANK SA, Sucursala Mureş
Tg.Mures, Str. Bartók Béla nr. 1-3, Târgu Mureş
IBAN: RO 56 RZBR 0000 0600 0015 8368
CIF: 8514910
Serviciul de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice
Una dintre problemele sociale din zilele noastre este îmbătrânirea populaţiei, şi în acelaşi timp însingurarea vârstnicilor, izolarea lor de comunităţi. Una dintre cauzele acestei însingurări este faptul că aparţinătorii acestor persoane vârstnice, copii lor, generaţia mai tânără, în speranţa unui trai mai bun, îşi caută loc de muncă departe de unde locuiesc persoanele vârstnice, în multe cazuri chiar în străinătate. Fundaţia UNITARCOOP cu sediul în Tîrgu Mureş, îşi propune, printre altele, să atenueze acest aspect social, prin programele sale sociale şi culturale, să acorde sprijin material dar şi spiritual persoanelor vârstnice cu pensie mică, rămase singure.
Serviciul de Îngrijire la Domiciliu a Persoanelor Vârstnice este acreditat.
Serviciile sociale cuprind suport în activitățile zilnice, consiliere suportivă și administrativă. Distribuim pachete cu alimente şi produse pentru curăţenie, ajutăm la domiciliu pe cei nevoiaşi, le oferim dispozitive medicale, le asigurăm sprijin pentru obţinerea prestaţiilor sociale.
Serviciile de ajutor la domiciliu reprezintă un mod de îngrijire, în cadrul căreia cel care ajută, asigură solicitantului – în funcţie de necesităţile acestuia - menţinerea modului de viaţă independentă chiar în mediul său de existenţă. De aceste servicii la domiciliu pot beneficia persoane
- vârstnice care sunt în incapacitate parţială sau totală de a se îngriji la domiciliul lor, şi nu au aparţinători, care le-ar putea oferi sprijin.
- defavorizate, care din cauza stării lor de sănătate, solicită acest fel de servicii
În timpul îngrijirii, asistentul social și îngrijitorul la domiciliu, îşi vor acorda sprijinul, ca să-i asigure solicitantului în propriul spaţiu, toate necesităţile fizice, mintale şi sociale potrivite vârstei, condiţiilor de viaţă şi stării de sănătate, prin menţinerea, folosirea şi dezvoltarea capacităţilor sale existente.
Aceste servicii cuprind următoarele activităţi: curăţenie, spălarea lenjeriei de pat şi a îmbrăcămintei, cumpărături, pregătirea mâncării, însoţire la medic, cumpărarea medicamentelor, plata facturilor, însoţire la evenimente culturale.
Aceste servicii sunt asigurate de specialişti (asistenţi sociali, specialişti de igiena mintală, îngrijitori vârstnici la domiciliu) sau de voluntari cu multă dăruire.
Împrumutarea dispozitivelor auxiliare
Una dintre cele mai vechi activităţi a fundaţiei este împrumutarea dispozitivelor medicale auxiliare indispensabile persoanelor în vârstă sau bolnave (fotolii rulante, scaun toaletă, cârje cadru de mers, pat spital).